Witte goud

Vorige maand hadden de kranten en dagbladen het erover dat het ‘witte goud’ eind maart al in winkels zou liggen. Nu de wereld opeens is veranderd moeten we nog maar afwachten of er genoeg stekers zijn om de asperges te oogsten en niet dat hele velden worden ‘doorgedraaid’ omdat de vaste seizoenskrachten niet durven of kunnen komen door de Coronacrisis.

Persoonlijk vind ik het allemaal een beetje onwerkelijk, vorige week kwam ik om in de opdrachten en had eindelijk het gevoel dat mijn cateringbedrijf, Your Taste my Kitchen, van de grond kwam. Nu een week later zijn alle opdrachten of uitgesteld of opgedroogd. Het enige wat ik kan doen is moet houden en hopen dat het allemaal weer aantrekt na deze moeilijke periode.

Asperges ohh zo lekker!

De meeste mensen in mijn omgeving vinden die asperges heerlijk en kunnen dan ook niet wachten op eerste gerechten met asperges. Een aantal niet nader genoemde personen in mijn omgeving dweept ermee, die zweren bij asperges met een gepocheerd eitje en ham en heel veel botersaus. Of met de bekende hollandaisesaus, gegrilde lange witte goudstaafjes met pasta of zelfs klein gesneden in een verfijnde risotto. Het water loopt ze in de mond en tot Sint Jan, 24 juni, glijden er elke week wel van die glanzende weke nepwortels naar binnen.

Andere mening

En ik? Ik vind het gewoon niet zo lekker. Alles geprobeerd, op zijn oud Hollands  en met allerlei te gekke smaken zoals gember en chili om me te verleiden. De laatste keer strooide ik er zelfs cashewnoten over, maar elke keer heb ik dezelfde non-sensatie in mijn mond en ben ik dolblij dat er peterselie bij wordt geserveerd waar ik dan snel op kauw. Door elke keer een andere smaak erbij te voegen voelt het toch wel alsof je het pure product aan het maskeren bent en dat is eigenlijk zonde. Ben ik dan de enige Hollander die de smaak van asperges niet weet te waarderen? Want het grappige is dat er ook bijna niemand berichten schrijft dat men onze grote nationale trots niet lekker vind. Het is bijna godslastering wat ik hier opschrijf, zo raar vinden mijn vrienden het dat ik niet van asperges hou.

Uit de kast komen

Kom ik dan nu uit de kast als niet-liefhebber van asperges? Nee, eerder uit de grond. Ik durf eindelijk mijn koppie boven de koude grond te steken om te zeggen dat iedereen maar lekker mag genieten van Asperges met zalm, boeren achterham of tuinboontjes met botersaus. Voor mijn bedrijf maak ik ze wel graag, zeker nu alle catering ook aan huis is gaan leveren. Aandachtig schillen, goed timen hoelang ze in het water moeten en daarna eerlijke en eenvoudige bijgerechtjes serveren. De geur vind ik wel erg lekker en dat knisperende geluid dat ze maken als ze kraakvers zijn klinkt me als muziek in de oren. Dus laten we afspreken dat jullie binnenkort allemaal bij mij iconische Hollandse Asperges bestellen voor thuis, dan eet ik gezellig op afstand mee en vervang die kleine boomstammetjes door iets anders lekkers. Welke groente zou dat eigenlijk moeten zijn? Hmm, benieuwd naar jullie mening.