Borrelplanken

Iedereen bestelt wel eens bij zijn biertje of wijntje een portie bittergarnituur of een lekker kaasplankje. Borrelplankjes met Italiaanse vleeswaren, olijven, wat kaas en heel veel brood kun je tegenwoordig ook nog wel bestellen maar het is meestal een beetje van hetzelfde. Er is voor mij als kok en Foodie wel een groot probleem: Het komt zelden voor dat ik na het eten van zo’n borrelplank denk “Nou, dat was die 15 euro zeker waard.”

Het is niet dat ik het nooit probeer. Ik heb zelfs wel eens een poging gedaan om een suggestie te geven bij een restaurant waar ik graag kom. “Stel, je legt er wat gegrilde groenten bij en wat bijgerechten die je ook serveert bij de lunch. Die kun je ook serveren op een uitgebreide borrelplank. Als je bijvoorbeeld een broodje pittige kip serveert kun je die ook in een schaaltje op een borrelplank serveren. Maar als je een glazig kijkende serveerster aan tafel hebt staan die zegt ‘ohh ja hoor, ik zal het doorgeven aan de keuken’ voel je bij voorbaat al aan dat ze er niets aan gaan doen.

Gezonde borrelbox

Dat wil ik niet voor mijn klanten, die verdienen het beste! Daarom heb zelf al een tijdje de borrelbox in mijn assortiment en daar vermijd ik waar mogelijk de standaard ingredienten. Al moet je natuurlijk wel een beetje rekening houden met de smaak van je klant. Niet iedereen is gecharmeerd van grote garnalen en zalmmousse. Daarnaast is groente ook een ontbrekend element: Er wordt veel gesproken over dat we met z’n alleen meer groente moeten eten maar ik zie groenvoer behalve misschien een olijf, augurk of tomaat nergens op borrelplanken.  Ik betrapte mijzelf er ook op dat ik dat ook weinig serveerde, tijd om te testen of het anders kan.

Gezonder borrelen

Vorig jaar had ik bij een ondernemersevenement allemaal glazen staan gevuld met rauwkost en de zelfgemaakte dipsaus geserveerd in een hoog cocktail glas. Dat was binnen no-time op en er werd enthousiast op gereageerd door mensen die rondom mijn kookworkshop stonden. Er is dus wel behoefte aan bij ondernemers en hun genodigden.

Leuker borrelen met een borrelbox

Het mooiste compliment kreeg ik van een ondernemer die regelmatig een borrelbox bij mij afneemt, dat het zo’n verbetering was met wat ze normaal aten bij de borrels. Kleffe pizza’s, droge borrelnootjes en zweterige blokjes kaas waren niet ongewoon en meestal kwamen die ook pas op tafel nadat iedereen al een paar glaasjes op had. De vrijdagmiddagborrel waar de borrelbox werd geserveerd bleven de gasten langer hangen maar doordat er goed gegeten werd vanaf de start was niemand dronken. Deze gezelligheid is voor de ondernemer reden om de borrelbox bij elke georganiseerde borrel in te zetten. Dus ik kan volgens mij claimen dat de borrelbox bijdraagt aan het verminderen van openbare dronkenschap, of niet soms?