Bijna drie jaar geleden begon ik met mijn catering bedrijf Your Taste my Kitchen. Een van mijn eerste opdrachten was de catering van een verjaardagsdiner voor 10 personen. De klant had een paar drukke maanden achter de rug en wilde met de verjaardag vooral lekker in de woonkamer zitten met zijn gasten en niet de hele avond achter het fornuis staan.

Als privé kok moet je aan veel dingen denken. Niet alleen kook je maar je overlegt over het menu, of er genoeg borden en bestek is, welke stijl van koken past en of de klant sjiek tafellinnen wil of juist niet. Om eerlijk te zijn was dat best even spannend, koken in iemand anders zijn keuken is toch even schakelen.

Samen met de klant begonnen we met het creëren van een driegangenmenu. Ik had eerst mijn receptenverzameling erop nageslagen en me volledig uitgeleefd. Het was een geweldig menu, alleen heeft het de tafel nooit gehaald… niets wispelturiger als een klant want ik had het menu nog niet klaar toen er door hem werd gebeld met het verzoek om het toch iets simpeler te houden.

Dat is ook cateraar zijn; je moet kunnen improviseren. Uiteindelijk kozen we voor een ouderwets lekker smakende andijviestamppot met zeeuws spek en een varkenhaasje met rode portsaus. Als nagerecht mocht ik losgaan op een grote kaasplank met chutneys en broodjes.

Tegenwoordig draai ik mijn hand niet meer om voor een smeuïge stamppot aangezien ik nu bijna elke twee weken wel 4 tot 8 stamppoten maakt voor een klant. Maar dat eerste diner was toch anders. Als je hulp en advies nodig hebt is er maar 1 persoon in de wereld die ik bel. Precies, mijn moeder. Die weet wel hoe je een stamppot lekker smeuïg krijgt.

Op de dag zelf had ik al een perfecte mise en place gemaakt voor het privé diner en ging met goede moed en al mijn kratten en materialen opweg naar de klant. Ondanks al de voorbereiding was het toch wel even zweten. Dit was een voor mij nog onbekende keuken, waar laat ik al mijn borden en hoe krijg ik alles snel en warm de woonkamer in? De gastheer en zijn beste vriend stonden al te trappelen om te mogen helpen dus alles ging goed.

Wat een onderneming maar je leert ervan en weet zowiezo waar je de volgende keer op moet letten om het proces nog soepeler te laten verlopen. Maar het allerfijnste is om te horen dat de klant heel blij is met het eindresultaat en vooral in een relaxte sfeer de verjaardag heeft gevierd.