Relaxed en gezond de feestdagen door

Twee weken geleden zat ik met een groep vrienden in een Bourgondisch restaurant, waar uiteraard de vraag rees “wat doen jullie met kerst?!” Er kwamen wat verzuchtende geluiden uit verschillende hoeken, iets in de trend van tja zoveel eten, moeilijke eters, keuze tussen ouders en schoonouders.  Een aantal vriendinnen kiezen voor een weekje weg, wel met een stel schoonouders/ouders maar die kun je goed inschakelen als oppas. Kun je even gezelig met z’n tweeën romantisch erop uit.

Daarentegen hoe groot het contrast was met het gesprek dat ik aanhoorde van mijn tante met haar zussen en vriendinnen, die zijn allemaal ruim met pension en hadden grootste plannen voor de feestdagen. Captain’s diner, zelfgemaakte pasta en het maken van bavette kwam voorbij zetten. Ik heb thuis even opgezocht wat een Captain’s diner was om eerlijk te zijn. Niet mijn ding concludeerde ik, tafelzuren, kapucijners, aardappels en appelmoes laat ik liever aan andere lekkerbekken over. Zelf heb ik geen plannen gemaakt voor de feestdagen, ik ben heel druk bezig met mijn cateringbedrijf dat ik begin dit jaar ben begonnen. En rond de kerst is het daar topdrukte, werk aan de winkel! Gelukkig heb ik veel hulp van mijn moeder die het heerlijk vind om hapjes te maken en testen en mijn vriendin Rachel die fantastiche foto’s daarvan maakt.

Kerstgedachte

Vanochtend belde een collega van de vrijwillersgroep waar ik veel voor doe met de vraag of ik een winkel in de buurt wist die bakringen verkocht. Ze had wat leuke recepten gezien op een website van topchefs. Bakringen geven een mooi effect aan hoe je bord is opgemaakt en koken kan ze, ik ben dus nu al benieuwd naar de foto’s en hoop dat ze langsrijd met een hapje op te proeven. 😉 Maar is dat de kerstgedachte? Nee, de kerstgedachte hoeft niet zo moeilijk te zijn. Mijn advies is gewoon lekker doen waar je zelf zijn en goed in bent en als dat inhoud dat je een stampot wilt maken of een bord pasta met de kerstdagen, gewoon lekker doen. Als je je tafel mooi versiert en kaarsjes aansteekt dan is dat al “feestlijk” genoeg.

Menu

En mocht je een menu met een groot aantal gangen willen maken met een wijnarrangement zoals ik? Go for it! Zorg dat je op tijd alles in huis hebt want de zaterdag voor kerst nog boodschappen doen lijkt mij slecht voor je humeur. Dan kun je beter de wandelschoenen aandoen en lekker uitwaaien op het strand. 😉

Amuse: Gamba’s met saffraan mayonaise

Voorgerecht: Zeebaarsfilet met citroenwijnsaus

Hoofdgerecht: Gebakken eend met bospaddenstoelensaus

Nagerecht: Brownie met mango coulis

Paul van Wineheaven wijn advies:

Amuse en voorgerecht:
Vega de Castilla Rueda Verdejo

Hoofdgerecht:
Pinot Noir uit de Bourgogne

Nagerecht:
Banyuls dessertwijn